Recept

ik3499rainbowREGNBÅGE

Ingredienser
1 kg hel urtagen regnbåge
1 st citron
1 st kvist libbsticka, eller bladpersilja
3 st kvistar citrontimjan
1 st kvist rosmarin
1 st vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
2 msk smör

Tillagning
40 min
1. Snitta skinnet på fisken med en tunn kniv så att smakerna kan tränga in. Skär citronen i skivor. Krossa örter och skalad vitlök i mortel och tillsätt olivoljan.
Testa om fisken är färdig genom att öppna paketet och dra i en av ryggfenorna. Lossar den lätt är fisken färdig. Här har vi gjort ett paket av hela fisken, men du kan även göra mindre portionspaket.
2. Lägg fisken på ett stort ark ugnsfolie. Gnid in fisken med ört- och vitlöksblandningen. Krydda med salt och peppar. Lägg citronskivorna i och på fisken och klicka över smöret. Vik ihop till ett tätt paket. Lägg paketet på ännu ett folieark och paketera fisken en gång till.
3. Lägg fisken direkt på het glöd och tillaga ca 20 min. Vänd paketet efter ca halva tiden.
4. Fisken kan också tillagas i ugn. Lägg fisken på galler högt i ugnen i 250° grillvärme. Tillaga fisken ca 30 min.

GOD RÖDING108_ik4501lyxroding

Ingredienser
1 (ca 600 g) hel röding
1-1 1/2 tsk salt
smör

Tillagning
1. Skär av huvud och knipsa bort stjärtfena och fenor. Salta fisken inuti och utanpå.
2. Bryn fisken ca 3 minuter på varje sida. Lägg på lock eller alfolie,
sänk värmen och låt fisken eftersteka ca 15 minuter.
3. Lyft lite på köttet vid ryggbenet. Släpper det lätt från benet är fisken klar.
Rödingen serveras med béarnaisesås från påse men utan tillsats av smör.
Därtill lätt brynta paprikor, skurna i bitar och tillagade tillsammans med hel
färsk spenat eller en förpackning djupfryst, tinad hel spenat.